©  Foto:

Vandrefortællinger fra Øhavet

Forestil dig, at du vandrer ad Øhavsstien, omgivet af smuk natur, mens spændende fortællinger om øens rige kulturhistorie folder sig ud i dine ører.

Lyt til spændende fortællinger mens vandrer

Øhavsstien snor sig 220 kilometer gennem UNESCO Geopark Det Sydfynske Øhav, og Ærø er en vigtig del af denne rute. Her kan du lytte til spændende fortællinger om stormfloder, smuglerliv, økologiske pionerer og meget mere, mens du nyder udsigten over havet og de grønne marker.

Langs strækningen fra Marstal til Søby finder du 10 særligt udvalgte steder, hvor nye skilte og lydfortællinger bringer Øhavets historie helt tæt på dig. De 10 vandrefortællinger er markeret med blå skilte og til hvert skilt hører en lydfortælling, som du kan tilgå ved hjælp af en QR-kode.

Så tag høretelefonerne med, lyt og lad Øhavsstiens fortællinger tage dig med på en spændende rejse. Turene på Ærø er en del af det nye formidlingsprojekt Vandrefortællinger fra Øhavet, som med støtte fra Nordea-fonden bringer historier fra Det Sydfynske Øhav ud i naturen.

De 10 fortællinger på Ærø

På strækningen Marstal–Ærøskøbing–Søby finder du 10 skilte, som hver rummer en bid af øens rige historie:

Marstal havn: Søfartsbyen Marstal
Her hører du om byens maritime rødder, der begyndte med hestesmugling og voksede sig stærke med et dedikeret havnebyggeri.

Batterierne i Marstal
Ved enden af Strandvejen kan du lære om englænderkrigen og dengang Marstal blev angrebet af britiske skibe i 1808.

Ommel Kirke/Kleven
Smugleri og toldere prægede Ommel i 1800-tallet. Her kan du dykke ned i fortællinger om kristne sammenkomster og ulovlige handler.

Biokol i Kragnæs
Hør om Danmarks første økologiske landbrug, grundlagt som et vegetarisk kollektiv i 1970’erne, og de pionerer, der ville leve i pagt med naturen.

Dæmningen ved Gråsten Nor
Stedet, hvor land blev vundet fra vandet – men ikke uden udfordringer. Her fortælles historien om kampen for at tørlægge Gråsten Nor.

Lille Rise Teglværk/Frydendal
Ved det gamle færgested Lille Rise kan du høre om både teglproduktion, landsbykroer og den berygtede galgebakke.

De vandlidte på Lilleø
Anne og Rasmus’ dramatiske oplevelser under stormfloden i 1872 giver indblik i ølivets sårbarhed overfor naturens kræfter.

Borgnæs Teglværk
Få fortællingen om stormfloder og det forsvundne teglværk for enden af Borgnæs Møllevej, hvor havet altid har spillet med musklerne.

Skovby-bønderne i Nørremarken
Hvordan så Ærøs kulturlandskab ud i begyndelsen af 1800-tallet? Lyt til historien om bønderne, der rykkede ud på egen jord.

Søby og de ærøske piger
Hvad sagde man om de ærøske piger i 1800-tallet? Og hvordan var livet som præstesøn i begyndelsen af 1900-tallet i Søby?

Oplevelser i nærheden

Mens du bevæger dig langs Øhavsstien, ligger der mange oplevelser lige om hjørnet. I Marstal kan du besøge Marstal Søfartsmuseum og blive klogere på søfartens betydning for byen. Besøger du Ærøskøbing, kan du opleve øens kultur og historie med et besøg på Ærø Museum. Nær Søby kan du lægge vejen forbi Søbygaard – en historisk herregård omgivet af naturskønne omgivelser.

Sådan kommer du hertil

Det er let at komme til Ærø og Øhavsstien. Du kan tage færgen fra Svendborg, Faaborg eller Fynshav til Ærøskøbing, Søby eller Marstal – afhængigt af, hvor du vil starte din vandretur. Har du bil med, kan du nemt parkere ved en af de mange indgange til stien, men det er også muligt at tage cykel eller offentlig transport og kombinere med færgen.

Social media: